Myldretid

Menu

Blog

Fra hjemmebiblioteket: Byens Puls - Storkøbenhavns S-bane (1989)

Af Thomas de Laine | Skrevet i Fra hjemmebiblioteket, S-togshistorie | Endnu ingen kommentarer

Jeg skal indrømme, at afsnittene i Fra hjemmebiblioteket, er nogen, man kan regne nogenlunde lige så dårligt med som S-togslinje Bx. Men delvist for at råde bod på dette, og delvist for ikke at have afslutningen på en julekalender liggende øverst på bloggen langt ind i 2023, kommer der her en præsentation af endnu en lidt glemt bog, der fortjener opmærksomhed. Denne gang er det Byens Puls - Storkøbenhavns S-bane fra 1989, skrevet af Lars-Henrik Olsen.

Byens Puls - Storkøbenhavns S-bane

Faktisk er denne bog en børnebog målrettet børn omkring 10-12 år, men som den berømte arkitekt Steen Eiler Rasmussen (1898-1990) engang bemærkede angående formidling, så børn kan forstå det, så øger det jo kun sandsynligheden for, at forfatteren selv har forstået, hvad han skriver om! Og i hvert fald bør man ikke frasortere Byens Puls - Storkøbenhavns S-bane, fordi den er skrevet til børn. Den indeholder nemlig ganske mange oplysninger om, hvordan S-banen fungerer - eller rettere, hvordan den fungerede i slutningen af 1980'erne. Forfatteren har tydeligvis selv forstået emnet, og bogen er dermed også oplysende for voksne med interesse for S-banen, for det meste af dens information er ikke så nem at finde i samlet form andre steder. Meget er dog som antydet ændret, siden bogen udkom i 1989. Forklaringen om HastighedsKontrol og Togstop (HKT) er f.eks. nu historisk, da S-banen har fået "udrullet" det nye signalsystem på de sidste strækninger i efteråret 2022.

I bogen følger man en lokomotivfører på en vagt, der går fra Hillerød til København H til Klampenborg til Høje Taastrup, men vi kommer også forbi blandt andre S-togsrevisorernes og køremændenes arbejde. Undervejs fortælles om, hvordan driften fungerer, lidt om S-banens historie, forskellige tekniske forhold, styring af trafikken og noget om materiellet, men også om de genvordigheder, der er og var med blade på skinnerne, grafittihærværk og meget andet.

Lars-Henrik Olsen (født 1946) slog igennem som forfatter til romaner for børn og unge i 1980'erne med Erik Menneskesøn (1986) og Dværgen fra Normandiet (1988), og han har i det hele taget skrevet en længere række børne- og ungdomsbøger. En del er oversat til andre sprog, og han har indkasseret en stribe priser for sit arbejde. Han har imidlertid også begået flere fagbøger og har en kandidatgrad i zoologi fra Københavns Universitet i bagagen. Det faktum, at hans far var ansat ved jernbanen, og at barndomshjemmet lå i København, har måske været inspiration til bogen om S-banen.

Byens Puls - Storkøbenhavns S-bane er hele vejen igennem illustreret med fotos taget af Gregers Nielsen (1931-2002), der var en notabel pressefotograf, hvis billeder har illustreret en række bøger og desuden været udstillet i både ind- og udland. Det er da også et ganske lækkert billedmateriale, der indgår i bogen, men der er ikke tale om materielportrætter. Derimod vises en række situationer, stemninger, arbejdsmiljøer og typer af medarbejdere mv.

De nu knap 35 år gamle billeder er selvfølgelig også blevet historie. Det gælder f.eks. billedet på side 6 af en lokomotivfører, der tænder sin pibe, mens han sidder i førerrummet på et andengenerationstog. I brystlommen har han en lommekøreplan med den daværende linje L, Holte-Høje Taastrup (1993-2007 kaldet linje B+). På side 23 finder man også et billede fra den daværende driftscentral med gammeldags telefoner med telefonrør og -ledninger, gamle computermonitorer med grøn tekst på sort baggrund samt askebægre og masser af papir på alle bordene.

Materielmæssigt er billedsiden domineret af andengenerationstogene, der også ses indefra, men der er tillige enkelte glimt af tredje generation, ligesom man kan nyde godter i form af de signaler, der ikke længere er synlige, eller flapskiltene på perronerne, der helt op i 2010'erne oplyste om destinationen for det næste S-tog (og kunne læses på langt større afstand end nutidens informationsskærme!).

Bogen er udgivet på Mallings Forlag, som eksisterede 1975-97 og især netop udgav illustrerede bøger for børn. Dengang udkom den i frit salg, men der blev også trykt et oplag særligt til DSBs daværende S-togsdivision, hvor den så vidt vides blev uddelt til medarbejdere. Det er et af disse eksemplarer, jeg har, og i hvert fald i denne version indeholder bogen også et kort forord ved S-togschef Erik Maglehøj (1942-1999), der beklædte denne post fra 1988 og frem til sin alt for tidlige død.

Et par håndfulde biblioteker har endnu Byens Puls - Storkøbenhavns S-bane, hvis de altså kan finde den i deres magasiner. Ellers kan den lille perle erhverves antikvarisk, hvor den for tiden står i mellem 40 og 145 kr.

Olsen, Lars-Henrik: Byens Puls. Storkøbenhavns S-bane. Mallings Forlag, Klampenborg 1989. ISBN 87-7333-476-6. I folkebibliotekter opstillet under 65.84. 47 sider.

Den bemærkning af Steen Eiler Rasmussen, der refereres til ovenfor, findes i begyndelsen af forordet til hans bog Om at opleve arkitektur (1957). Her giver han svar på tiltale til en anmelder af hans forrige bog, som mente, at den var som skrevet til børn.

Kommentarer

Ingen har endnu kommenteret dette indlæg.

Kommentér

Skal udfyldes!
Skal udfyldes! Vises ikke.