Myldretid

Menu

Blog

(H)jul i Udkantsdanmark - del 18+19+20/24

Af Thomas de Laine | Skrevet i (H)jul i Udkantsdanmark | Endnu ingen kommentarer

Velkommen til hjulekalenderens måske eneste trippelafsnit. Nye læsere bør begynde med første afsnit og har efterhånden en del at indhente!

Casper havde efter sommerferien taget sig et nyt fritidsjob. Nogle eftermiddage om ugen lavede han forskelligt forefaldende arbejde på MegaBus' garageanlæg i Rettested. Lønnen var ikke verdens bedste, men til gengæld havde han pludselig fået adgang til en masse spændende informationer om, hvad der rørte sig i MegaBus og trafikselskabet.

Jobbet indebar også den lidt mere sociale opgave med at afvikle garagens julefrokost. Den var - modsat de fleste firmajulefrokoster - placeret lørdag eftermiddag og aften, hvor der ikke var brug for så mange chauffører ude i driften, og hvor det heller ikke var nødvendigt, at ret mange julefrokostdeltagere kunne møde til kørsel næste morgen.

Da Casper vågnede op søndag formiddag, var det således med en vellykket julefrokost i tankerne. Han havde taget en sang med hjem, som de havde sunget under middagen:

Dørene i bussen siger bip, bip, bip
bip, bip, bip
bip, bip, bip.
Dørene i bussen siger bip, bip, bip
gennem hele byen.

Plastikken i bussen siger rasle, rasle, knirk
rasle, rasle, knirk
rasle, rasle, knirk.
Plastikken i bussen siger rasle, rasle, knæk
gennem hele byen.

Almex'en i bussen siger beep, beep, beep
beep, beep, beep
beep, beep, klip.
Almex'en i bussen siger beep, beep, beep
gennem hele byen.

Casper skulle dog til at smøge ærmerne op, for han havde en stor opgave, der skulle afleveres på gymnasiet mandag morgen, og derfor kneb det med tiden til at medvirke i julekalendere.

Tryk stop i god tid

Søndagsudgaven af Bøvelse-Posten bar præg af, at avisen denne uge havde fået en stor sag at skrive om: Den elendige busbetjening af Strutmølle, og Rodløses totale mangel på samme. Birthe Nielsen fra Egnslisten havde fået et interview, der begyndte på avisens forside og yderligere bredte sig over et helt opslag inde i bladet. "Egnslisten vil trykke stop i god tid," lød overskriften.

Over morgenkaffen læste Niels' bror misfornøjet den store artikel. Birthe Nielsen slog fast, at det kun var et snævert byrådsflertal, der havde sparet Rodløse-bussen væk. Hun henledte læsernes opmærksomhed på, at også lokalruten i Øster Bøvelse var på vej til at blive sparet væk, og at den eneste rute, der stod til udvidelse, "tilfældigvis" var den, som Niels' brors bror kørte. Og den kunne jo, som fredagens avis havde indeholdt anekdotisk dokumentation for, kun være en særdeles ringe erstatning. Og det var, hvis vognmanden altså overhovedet gad køre! Hun opfordrede borgerne - vælgerne! - til at "trykke stop i god tid". De skulle protestere og ikke mindst huske, hvilke politikere der skar deres busser væk, når der næste gang skulle stemmes til byrådet. Ved den lejlighed kunne de passende i stedet sætte krydset ud for Egnslisten, der ifølge Birthe Nielsen ville gøre det til deres mærkesag, "at genindføre buskørsel på i-landsniveau i Bøvelse-området".

Rødglødende af raseri vendte Niels' bror side i avisen. Nu var den lange historie, Birthe fra Egnslisten havde fået plantet, da endelig slut. Men avisen havde ikke forladt temaet. Nej, der fulgte nu et interview med vognmand Klavsen for KnoldBus. Klavsen bekræftede over for avisen, at han havde modtaget et brev fra teknik- og miljøforvaltningen, hvor han blev orienteret om den mulige nedlæggelse af hans lokalrute. Dog blev han stillet en vis kompensation i udsigt i form af noget kørsel på den udvidede skolebusrute mellem Yderstolperup og Bøvelse. Vognmanden ville dog hellere have fortsat og priste sig lykkelig for, at han havde sin velfungerende turistbusvirksomhed at leve af, når nu kommunen ikke mente at have råd til kollektiv trafik. Avisen havde også forholdt ham Birthe Nielsens betragtninger, og dem støttede vognmand Klavsen skam. Dog korrigerede han hende for så vidt, at det ikke var hans gode ven fra Skrællinge Turist & Minibus, der skulle køre hele udvidelsen af ruten mellem Yderstolperup og Bøvelse, men også KnoldBus.

Trods det, at den afsluttende bemærkning vel var en formildende omstændighed, besluttede Niels' bror på stedet, at han ville insistere på, at Klavsen aldrig mere blev inviteret til partiforeningens julearrangementer. Nu var det hans egen tur til at trykke stop i god tid!

Mere ophidsende skriveri

Mandage morgener havde aldrig været Kajas kop te. Men de kom jo altid nådesløst alligevel, så der var ikke andet at gøre end at få forløsning ved at vrisse lidt mere af Jonas og de andre uduelige møgunger på Bøvelse Skole. I weekenden havde hun rettet Jonas og Frederiks genafleverede historieopgaver, og dem skulle de have tilbage nu mandag i første time. Frederiks opgave var sådan set okay, men Jonas var som sædvanlig kravlet over, hvor gærdet var lavest.

Jonas mødte klokken ti minutter over otte. Han havde ellers været med samme bus som alle de andre børn fra Yderstolperup, Skrællinge og Vinterbyvester. Det var ren ond vilje! Så var det godt, at Kaja også var rigtig ond i sulet, tænkte hun. Hun gennemgik derfor foran hele klassen alle fejl i Jonas' opgave, hvilket han dog til hendes store irritation ikke lod til at tage sig synderligt af. For dog at få ham engageret i nedrakningen af det indleverede stykke venstrehåndsarbejde, spurgte hun ham, hvorfor han konsekvent havde skrevet "premiere", som når en biograffilm kommer frem, i stedet for "præmiere" om overrækkelsen af en præmie, der var omtalt i opgaven. Han havde vel en ordbog?

Kaja var ved at eksplodere af indestængt vrede, da knægten skamløst hævdede, at han havde tjekket, at det var stavet korrekt: På Google var der 118 millioner hits på "premiere", mens der var under elleve tusinde på "præmiere". Altså måtte det første være den rigtige stavning. Faktisk, mente Jonas, burde hun selv sørge for at have orden i tingene. Klassen fik tidligt frikvarter, så Kaja kunne bringe nerverne i ro.

Bliver busproblemerne ved med at fylde Bøvelse-Postens spalter?
Får Birthe fra Egnslisten stoppet byrådsflertallets planer?
Bliver det før eller efter jul, at Kaja får sit nervesammenbrud?

Du maksimerer sandsynligheden for at få svar på disse spørgsmål, hvis du følger med i de kommende dages afsluttende drama!

Kommentarer

Ingen har endnu kommenteret dette indlæg.

Kommentér

Skal udfyldes!
Skal udfyldes! Vises ikke.