Myldretid

Menu

Blog

Arkivpakkekalenderen 12/24: Magasins julebuslinje

Af Thomas de Laine | Skrevet i Bushistorie, Arkivpakkekalenderen | Endnu ingen kommentarer

Da jeg i går på Facebook postede linket til arkivpakke 11/24 om CityTourist-linjen i København i sommeren 1992, tikkede der hurtigt en kommentar ind om, at det københavnske trafikselskab havde haft en vis tendens til med mellemrum at opfinde små busruter, ingen rigtig gider at køre med. Det var måske lidt hårdt udtrykt, men det fik mig til at tænke på en buslinje, der passer på beskrivelsen, og som kun kørte i julen 1998.

I lighed med de små minibusser i efteråret 1981 er det ikke helt retfærdigt at give HT hele skylden for julebuslinje 24E. Det var nemlig Magasin, der sponsorerede ruten. Magasin du Nord ligger som bekendt lige ved Kgs. Nytorv, og selvom der altså (som vi så i arkivpakke 6/24) dengang var en ganske intens bustrafik mellem Kgs. Nytorv og Nørreport, ønskede stormagasinet op til jul 1998 at få sin "egen" buslinje, der kunne bringe kunder direkte fra og til Nørreport.

Linje 24E blev således født 26. november 1998 og udgik fra Nørreport stations daværende bushavn ved Gothersgade. Herfra kørtes uden stop ad Gothersgade, Christian IX's Gade og Kristen Bernikows Gade til Ll. Kongensgade, hvor der var stoppested ud for Magasin, ligesom linje 42/43 dengang havde. Tilbage mod Nørreport kørtes uden stop via Kgs. Nytorv rundt om Krinsen til Gothersgade og Nørreport. Og linjenummeret var næppe helt tilfældigt valgt.

Køreplan for julebuslinje 24E

De første par uger kørtes kun torsdag, fredag og lørdag, men herefter kørtes alle Magasins åbningsdage frem til jul. Desuden kørtes nytårsaftensdag. Driften begyndte først kl. 12 på hverdage og kl. 10 om lørdagen, og den blev indstillet igen kl. 19 de fleste dage; dog kl. 20 fredag aften og kl. 17 om lørdagen. Dengang holdt Magasin ikke åbent til kl. 22 alle ugens dage op mod jul og da slet ikke om søndagen... Ovenfor ses køreplanen for linje 24E efter indførelsen af kørsel også mandag-onsdag.

Driften på linjen blev bestredet af Combus i Vasbygade, der indsatte to sprit nye DAB serie 15-gasbusser (5200-vogne), der mere eller mindre som deres første job fik kørslen på linje 24E. Busserne var bestilt til den kørsel, Combus havde vundet i HTs 7. udbud, der var trådt i kraft helt tilbage i maj måned, men leveringen af de mange nye busser til flere forskellige busselskaber dette år havde trukket ud og var først afsluttet med netop disse busser i november.

Linje 24E fik ikke umiddelbart særlig mange passagerer, så man ændrede snart lidt på konceptet, hvorefter den alligevel også optog passagerer ved stoppestedet på Kgs. Nytorv fælles med linje 1, 6, 9 m.fl. mod Østerport. Det hjalp måske lidt, men har selvfølgelig primært været overflytning fra de andre busser mod Nørreport. Og linje 24E vendte som nævnt ikke tilbage i julen 1999.

Kommentarer

Ingen har endnu kommenteret dette indlæg.

Kommentér

Skal udfyldes!
Skal udfyldes! Vises ikke.