Myldretid

Menu

Myldretids blog

Historiske indslag, bag om Myldretid, satiriske julekalendere og det løse.

<< Nyere indlæg | Ældre indlæg >>

Internationale busbilleder på BusGlobe

Af Thomas de Laine | Skrevet i Bag om Myldretid | Endnu ingen kommentarer

I dag 23. august åbner BusGlobe dørene for offentligheden. Det har, strengt taget, ikke så meget med Myldretid at gøre, men jeg synes alligevel, det er værd at fortælle om. Og ikke mindst også forklare, hvorfor det er blevet en selvstændig side og ikke en del af Myldretid.

Hvad er BusGlobe?

BusGlobe er kort fortalt et billedgalleri, hvor alle verdens lande har en side. Siden er på engelsk, fordi den sigter på internationale brugere. Man kan sidde hvor som helst i verden, oprette sig som bruger og uploade billeder fra enten sit eget land eller andre lande, man har besøgt i tidens løb.

Sammen med billedet kan man angive forskellige data om bussen, stedet og billedet, og alle brugere kan kommentere på billedet. På den måde kan man f.eks. få flere oplysninger om bussen fra andre brugere, der ved mere, eller rettelser, hvis noget er forkert. Samtidig skulle siden gerne give mulighed for at finde ligesindede i andre lande.

Med tiden skulle BusGlobe gerne komme til at have billeder fra stort set alle lande - en slags "busglobus" (deraf navnet). Det vil blandt andet muliggøre, at man kan se forskellene og lighederne mellem busser verden over. Selvfølgelig er der lang vej til, at alle lande er dækket, og nogle lande vil sandsynligvis altid være rigtig tyndt dækket. Der er trods alt stadig steder, hvor anstændige kameraer, gode internetforbindelser og muligheden for at fotografere uantastet på gaden ikke er udbredt.

For at holde styr på tingene har siden nogle moderatorer. I første omgang er det mig og Lars Budtz, der står bag sider som Tramways.dk og Sporvejsforum.dk, men med tiden bliver der nok brug for flere moderatorer.

Jeg håber selvfølgelig, at nogle af Myldretids brugere kunne tænke sig at være med til at dække verden ind. Man er naturligvis velkommen til at uploade billeder til Danmarkssiden, men det især andre lande, der savnes billeder fra. Lars og jeg har lagt en del billeder på fra lande, vi selv har besøgt, men vi har langt fra været alle steder.

Hvorfor BusGlobe?

Når jeg har lavet BusGlobe, er det blandt andet fordi, jeg har manglet et sted at parkere mine egne billeder fra udlandet. Selvfølgelig kan de lægges på Myldretid, men mange danske busentusiaster har ikke den store interesse for udenlandske billeder, og for dem er billederne nok mest støj. Samtidig når de på en dansk hjemmeside ikke ud til en meget stor del af de mennesker, der faktisk kunne have interesse for dem. Det er mere logisk for mig at lægge dem på en internationalt rettet side, og jeg tror, det samme er tilfældet for mange andre.

BusGlobe sigter altså på brugere internationalt med interesse for busser internationalt. I modsætning til Myldretid, der er på dansk og har fokus på danske forhold.

Muligheden for at vise sine udenlandske billeder til et internationalt publikum er altså til stede nu på BusGlobe. Og faktisk har muligheden været til stede længe andre steder. Et af de steder er Phototrans.eu, der egentlig er en polsk side, der med tiden er blevet mere international. Men BusGlobe er et forsøg på at lave en mere brugervenlig side, som samtidig er tænkt på engelsk fra begyndelsen og ikke kun er delvist oversat fra et andet sprog. Desuden er det principielt meningen, at alle lande er "lige" på BusGlobe, selvom det selvfølgelig ikke kan undgås, at der bliver væsentlig forskel på antallet af billeder fra land til land.

Hvad mener du?

Udviklingsbloggen kommer næppe meget mere ind på BusGlobe, hvis udvikling du i stedet vil kunne se på BusGlobe - eller ved at følge @BusGlobe på Twitter. Men del gerne dine meninger om projektet i kommentarerne herunder.

Kommentarer

Ingen har endnu kommenteret dette indlæg.

Kommentér

Skal udfyldes!
Skal udfyldes! Vises ikke.




Søgemaskinen er forbedret

Af Thomas de Laine | Skrevet i Bag om Myldretid | 3 kommentarer

En forandring, der ikke er specielt synlig, har fundet sted: Den interne søgning på Myldretid sker nu via Google, hvor det før var en hjemmelavet søgemaskine. Den slags hjemmelavede søgemaskiner er sjældent særligt gode, og jeg bilder mig ikke ind, at jeg er lige så god til at programmere den slags som verdens søgegigant nummer ét! Så de har fået "udliciteret" opgaven mod lidt reklamer på siden med søgeresultaterne.

For dig som bruger betyder det tre ting:

Jeg arbejder på at rydde lidt op i søgeresultaterne, så den samme side ikke kommer flere gange i både almindelig og printervenlig udgave mv. Der går nok lidt tid, før det er slået igennem. Kommentér gerne herunder, hvis du oplever (andre) uhensigtsmæssigheder med den nye søgning.

Kommentarer

Poul Nørbæk

Skrevet

Jeg synes det er overordentlig irriterende at man ikke længere kan se hvilke sider og billeder man har set, så jeg mener ikke ændringen er et fremskridt

Thomas de Laine

Skrevet

Jeg vil gerne lige være sikker på, at jeg forstår dig rigtigt: Det, du efterlyser, er muligheden for at se på linkets farve (i søgeresultaterne), om du har set billedet eller læst nyheden osv. før?

Poul Nørbæk

Skrevet

Lige nøjagtig

Kommentér

Skal udfyldes!
Skal udfyldes! Vises ikke.




Nu kan man kommentere billeder

Af Thomas de Laine | Skrevet i Bag om Myldretid | Endnu ingen kommentarer

Tilbage i efteråret, da udviklingsbloggen åbnede, blev der i kommentarerne fremsat et ønske om mulighed for at kommentere flere steder på Myldretid. Jeg udtrykte dengang nogen skepsis over for kommentarer, men jeg nu har alligevel valgt at åbne for muligheden for at kommentere billederne på hjemmesiden.

Det fungerer sådan, at der er et kommentarfelt under hvert billede. Man skal have registreret sig som bruger for at kunne kommentere, og alle kommenterer skal først godkendes eller afvises (ligesom her på udviklingsbloggen). I den forbindelse er der også lavet et sæt vejledende retningslinjer for kommentarer, som man bør overholde, hvis man gerne ser sin kommentar godkendt. Ikke fordi, der skal være en masse regler, men erfaringerne med det hedengange forum siger, at der er behov for det. Essensen i retningslinjerne er, at kommentarmuligheden ikke er tænkt som et debatforum, men som en mulighed for at komme med rettelser, flere oplysninger, stille spørgsmål, svare på spørgsmål osv.

Samtidig med kommentarsystemet til billederne er det blevet muligt at oprette sig som registreret bruger. Det giver foreløbigt ikke adgang til andet end at kommentere billeder, hvorfor der ikke er indsat "log ind"-links overalt på hjemmesiden, men pt. kun ved kommentarfeltet under billederne. Opretter man sig som bruger, vil man dog automatisk også have adgang til senere funktioner, der måtte kræve dette. Snart vil kommentering her på udviklingsbloggen nok også blive lagt ind under dette system.

Billedkommenteringsfunktionen er hermed lagt frem til brug - og til debat her på udviklingsbloggen!

Kommentarforstoppelse?

Og så lige et par ord mere om min kommentarskepsis.

Når jeg har været tøvende med at indføre kommentarmuligheden, skyldes det både erfaringerne med det forum, der var på Myldretid fra 2005 til 2008, og den standard, der kan ses i kommentarsporene på de fleste andre sider med nyheder og lignende.

Derudover - og her indskriver jeg mig måske i historien sammen med personer, der har udtalt, at internettet er en døgnflue (Bill Gates), eller at der nok kun er et verdensmarked for omkring fem computere (som IBM-manden Thomas J. Watson vist nok egentlig ikke har sagt) - har jeg en idé om, at folks iver efter at læse og skrive kommentarer, statusopdateringer osv. er ved at have toppet. Ikke at "det sociale internet" forsvinder, men jeg tror, interessen for at læse og skrive meninger om alt muligt finder et mere moderat leje i længden.

Men nu prøver vi ad... :-)

Kommentarer

Ingen har endnu kommenteret dette indlæg.

Kommentér

Skal udfyldes!
Skal udfyldes! Vises ikke.




(H)jul i Udkantsdanmark - del 23+24/24

Af Thomas de Laine | Skrevet i (H)jul i Udkantsdanmark | 2 kommentarer

Det var lillejuleaftensdag, og sneen fortsatte bare med at vælte ned over Bøvelse og omegn. Fra sin lejlighed i Fedeugleparken i Vester Bøvelse gik Niels' bror ned til sin postkasse. Der lå dagens eksemplar af Bøvelse-Posten, den møgsprøjte, og en kuvert fra kommunen - nok nogle byrådspapirer.

Niels' bror begyndte med avisen. Den havde en rigtig kioskbaskerforside: "Alligevel hjul i Rodløse," stod der sammen med et billede af vognmand Klavsen. Mere på side fem. Historien viste sig at handle om, at vognmand Klavsen fra KnoldBus havde besluttet at afhjælpe problemerne for de stakkels borgere i Rodløse og Strutmølle, som siden køreplansskiftet den 12. havde været uden ordentlige busforbindelser. Vognmanden havde derfor ansøgt om - og nu også fået - tilladelse til at oprette en busrute fra Rodløse over Strutmølle til Bøvelse. Der ville blive cirka fem ture dagligt i hver retning, og bussen ville passe med mødetiden på Bøvelse Skole og, som noget nyt i forhold til den nedlagte rute, også have god korrespondance til regionalruten mod Rettested. Om eftermiddagen lovede Klavsen endda at afvente regionalbusserne fra Rettested, hvis de skulle være forsinkede. Kørslen ville begynde første hverdag efter nytår og være for vognmandens egen regning og risiko. Ruten ville ikke komme til at indgå i trafikselskabets takstsystem, "men det er jo klart bedre end ingenting, som åbenbart er alternativet," havde Klavsen sagt til avisen.

Der var de lige godt heldige i Rodløse og Strutmølle, tænkte Niels' bror. Han bladede resten af avisen igennem, men der var ikke mere om bussagen. Ikke engang Birthe fra Egnslisten havde afgivet nogen uvederhæftige kommentarer.

Så åbnede Niels' bror brevet fra kommunen. Det viste sig til gengæld at handle om bussagen. Brevet indeholdt en kopi af trafikselskabet og teknik- og miljøforvaltningens svar til vognmand Klavsen. Her gav man ham tilladelse til at køre ruten på forskellige betingelser. Og så kom det interessante: I sin ansøgning havde Klavsen åbenbart tilbudt at fraskrive sig retten til kompensation for den nedlagte lokalrute i Øster Bøvelse, hvis han fik tilladelsen. Og dette havde trafikselskabet noteret sig, hed det i brevet. Niels' brors lykke var gjort!

Kærestebrevet

Næste dag ved middagstid sad Ida ved sin computer. Hun ventede på, at det skulle blive juleaften, og der var stadig flere timer, til de sendte Disneys juleshow i fjernsynet. "Pling!," sagde det pludselig. Der var kommet ny e-mail. Fra Jonas!

Det var et kærestebrev. Sådan stod der i hvert fald i emnelinjen. Ida læste med bankende hjerte mailen igennem. Egentlig var det meget sødt, det han skrev, men det virkede bare som om, han ikke havde skrevet det til lige præcis hende?! Faktisk syntes hun, hun havde læst det før et eller andet sted? Alligevel kvitterede hun med en sms.

Lidt efter kom Ida i tanker om, hvor hun havde set noget, der lignede. Der var en øvelse i hendes danskbog med et kærestebrev. Hun fandt bogen frem og bladede frem til øvelsen. Nidkært sammenlignede hun brevet i bogen med det på skærmen. De var helt ens! Dog havde Jonas syv af de otte gange, der stod "Marianne" i brevet i bogen, husket at udskifte det med "Ida".

Småtudende fandt Ida igen mobilen frem og skrev en vred sms til Jonas om, at han var en fed nar, og at de ikke kom sammen mere! Hun lagde mobilen fra sig, men kort efter havde Jonas svaret. Hun var også en fed luder, stod der.

Privatskolen

Nede i den lune stue var Niels og Mette i fuld gang med juleforberedelserne. Niels havde lagt mærke til, hvordan Mette var blevet i bedre humør de sidste par dage, og nu begyndte hun også at fortælle, hvad det skyldtes.

Mette havde i mandags været på Claphat med Kaja, som var kommet med en fabelagtig idé: Lærerne på skolen i Skrællinge kunne danne en privatskole! De ville sikkert kunne overtage bygningerne af kommunen, og mange af forældrene i Skrællinge ville nok også gerne betale for, at deres børn kunne gå på en lille, lokal skole. Så slap de også for den lange og besværlige skolevej ind til Bøvelse. Faktisk var der flere gevinster ved ideen, var Mette og Kaja blevet enige om. Børnene kunne blive på skolen hele deres skoletid igennem, også på de ældste klassetrin, hvor de i dag måtte køre med rutebilen ind til Bøvelse. Og ikke mindst kunne man på en privatskole bare smide sådan en dreng som Jonas ud, når man var blevet træt af ham!

Ideen var så god, havde Mette syntes, at hun havde talt med flere andre lærere og forældre i Skrællinge om den. Der var faktisk stemning for at gå videre med det, viste det sig. Så efter nytår ville Mette og nogle af de andre indkalde til et informationsmøde på skolen med henblik på at nedsætte en arbejdsgruppe, der skulle stå for at undersøge den mulige etablering af Skrællinge Privatskole. Det var selvfølgelig ikke sikkert, det faldt på plads, men Mette var fortrøstningsfuld.

Da Ida kom ned og fortalte, at Jonas var en idiot, og de ikke kom sammen mere, var julen reddet for Mette. Måske lige bortset fra, at Niels' bror ville ankomme lidt senere på eftermiddagen, og brødrene havde stadig ikke fået løst konflikten om Niels' rute.

Løgnen

Telefonen ringede, og Niels tog den. Det var broderen, som åbnede med at annoncere både en god og en dårlig nyhed. Niels fortrak at få den dårlige først: Det kneb gevaldigt med snerydningen på Skrællinge-kanten, så Niels havde allerede lillejuleaften anbefalet sin bror at blive hjemme i Bøvelse juleaften. Der var flere bilister, der sad fast omkring Vinterbyvester, og Falck havde rigeligt at se til, så de måtte vente længe. Nu fortalte Niels' bror, at han desværre havde besluttet at følge broderens råd. I stedet ville han prøve at få fat i Kaja i Øster Bøvelse og høre, om hun havde lyst til hans selskab. Så vidt Niels' bror vidste, skulle hun nemlig sidde alene juleaften. Det var en god løsning, var brødrene enige om.

Niels' bror kunne nu fortælle den gode nyhed: "Du får lov at beholde hele din rute selv. Også udvidelsen!" Niels smilede over hele femøren. "Hvordan det?," spurgte han sin bror. "Jo, jeg fandt ud af, at vognmand Klavsen godt ville køre en ny rute til Rodløse i stedet for den, der blev nedlagt, så jeg lovede ham, at vi nok kunne sørge for, at han fik tilladelse til det, hvis bare han ville give afkald på kompensationen for lokalruten i Øster Bøvelse. Hvem er så verdens bedste bror?" Niels havde kun ros til broderen. Samtalen fortsatte i en glad stemning, indtil Mette fik brug for Niels' hjælp i køkkenet, og Niels måtte afslutte. "Så må du have en rigtig glædelig jul, Henrik," sagde han og lagde røret på.

Efterskrift

Så blev det alligevel en fredelig jul i Skrællinge. Niels får nok udvidet sin rute og skal i hvert fald ikke dele den med vognmand Klavsen. Beboerne i Strutmølle og Rodløse får igen kollektiv trafik. Niels' bror behøver ikke frygte det næste byrådsmøde, og striden med broderen er igen historie. I hvert fald indtil nogen opdager, at Niels' bror ikke har noget med Klavsens rute og Klavsens afståelse fra kompensation at gøre. Mette kan - sandsynligvis - beholde sin elskede skole i Skrællinge. Og datteren synes ikke længere om Jonas!

Casper har ikke noget med resten af historien at gøre. Den slags sjusk var aldrig blevet godtaget, hvis historien var blevet indsendt til udgivelse på et forlag. Takket være internettet er den slags hæmmende kvalitetskrav i dag ude af billedet.

Glædelig jul og godt nytår til alle, der fulgte med!

Sidder Kaja stadig i sin bil og fryser?

Kommentarer

Sennahoj

Skrevet

Så sænkede julefreden sig - trods alt!
1000-tak fordi vi fik muligheden for at følge det spændende juleeventyr her på myldretid.dk.
En fantastisk fortælling. Velskrevet, humoristisk - til tider hylende morsom, men vigtigst af alt: Skræmmende tæt på virkelighedens verden.
Glædelig jul - særligt til forfatteren af "(h)jul i udkantsdanmark!"

Jesper K.D.

Skrevet

Så blev det alligevel (h)jul i Udkantsdanmark. Tak for en rigtig fin julehistorie - og tænk at broderen hed Henrik. Det var næsten det mest spændende ;-)
Glædelig jul til alle her på myldre10d.dk og især til 2mas!

Kommentér

Skal udfyldes!
Skal udfyldes! Vises ikke.




(H)jul i Udkantsdanmark - del 22/24

Af Thomas de Laine | Skrevet i (H)jul i Udkantsdanmark | Endnu ingen kommentarer

Mette var egentlig glad for julen. Hvert år gjorde hun meget ud af at pynte hjemmet op, og julemaden blev planlagt længe i forvejen. Det bedste var glæden i børnenes øjne, syntes hun. Det var især stort, da de var små. Her på den første dag i juleferien, hvor Skrællinge hvilede trygt under en tyk dyne af sne, burde der således være lagt i kakkelovnen til en rigtig god jul. Men Mette var bekymret.

Mistilliden til broderen gik Niels på, kunne Mette mærke, og broderen kom jo på besøg til jul. Bare de ikke skulle skændes om byrådsarbejdet og Niels' rute. Og så var der Ida. Hun var jo blevet en stor pige efterhånden og var begyndt at hænge ud sammen med drenge. Det var næsten endnu mere bekymrende. Og datteren havde selvfølgelig udset sig den værste umulius af dem alle sammen: Jonas, som Mette noget så godt kunne huske fra de år, han gik på skolen i Skrællinge.

Ikke engang skolen kunne Mette holde ud at tænke på. Byrådet ville i januar beslutte, om den skulle lukkes. Det håbede hun virkelig ikke. Hun vidste, at Niels' bror var for skolelukningen, og hun frygtede, at hun selv kom til at begynde et skænderi under julemiddagen om netop dét emne. I det hele taget var gode råd dyre, for fandtes der overhovedet nogen gode løsninger? Hvis skolen ikke blev lukket, skulle Niels' rute ikke udvides, og så måtte vognmand Klavsen jo overtage endnu mere af den. Og hvis ruten blev udvidet, mistede Mette sin kære skole. Hun sukkede dybt. Hvis det her havde været en julefortælling, så havde det været en skidt én af slagsen, tænkte hun.

Det var telefonens ringen, der hev Mette ud af de sørgmodige tanker. Niels var travlt beskæftiget med at læse dagens avis, der åbenbart igen handlede om problemerne med bustrafikken i Strutmølle, så Mette besvarede telefonen.

Konspirationen

"Niels, det er din bror!," råbte Mette ovre fra telefonen ved vinduet. Niels kom hen og overtog røret. Broderen havde også læst dagens avis, og ligesom Niels ikke med udelt fornøjelse. "Bøvelse-Posten har virkelig nået bunden denne gang!," rasede Niels' bror. "Har du set, hvad Birthe siger om os?" Det havde Niels kun delvist nået.

Samtalen strakte sig over en halv times tid, selvom brødrene sådan set ikke var uenige om kvaliteten af Bøvelse-Postens journalistik. Egnslistens politiske udmeldinger fyldte klart for meget i avisen, og det kunne vel kun skyldes, at Birthe betalte redaktøren under bordet. Den artikel, som Niels' bror især hidsede sig op over, drejede sig ikke kun om busruten. Næh, i artiklen beskyldte Birthe byrådsflertallet for at gennemføre naturstiprojektet "med djævlens vold og magt", og så tilmed at finansiere det gennem besparelser af en karakter, der tilsyneladende mere handlede om at tilgodese elskerinder og familiemedlemmer end om at sikre den basale service til borgerne! Skoler, biblioteker og busruter måtte skæres væk, så et tåbeligt prestigeprojekt kunne føres ud i livet, og så et mangeårigt byrådsmedlem kunne give sin bror "verdens største holdkæftbolsje og julegave på skatteborgernes regning"!

Nu havde Birthe jo ingen håndfaste beviser, havde hun udtalt til avisen, men der gik vedholdende rygter om, at Niels' bror havde påvirket flertallet af de andre byrødder til, at det skulle være skolen i Skrællinge, der skulle nedlægges, i stedet for den i Bøvelse, som ellers var langt dyrere og dårligere drevet. Forklaringen på dette var ifølge rygtet, at Niels' bror havde et godt øje til en lærerinde på Bøvelse Skole. En lærerinde, der faktisk var aldeles uegnet som lærer og kilde til problemer, både i de klasser, hvor hun underviste, og i tonen på lærerværelset. Lærerinden havde, ville rygtet vide, alene valgt denne vej, fordi hendes debutroman - som i øvrigt til stadighed var hendes eneste roman - i sin tid havde fået fem stjerner i alle de store morgenaviser. Til sammen. Og derfor blev hendes mindreværdskomplekser nu kanaliseret ud i klasse- og lærerværelset. Lærerindens karakter var ikke i sig selv sagen vedkommende, erkendte Kaja, men forholdet mellem Niels' bror og denne uduelige lærerinde betød altså, at Niels' bror ville lade skolen i Skrællinge lukke, så eleverne blev samlet på skolen i Bøvelse. Det gav bare anledning til, at Niels' brors brors kone kom i klemme, fordi hun arbejdede som lærer på skolen i Skrællinge. Så Niels' bror ville have udvidet broderens rute, alene for at give ham en slags plaster på såret. "Vidste broderen mon det?," spurgte Birthe afslutningsvis i artiklen.

Efter at røret var lagt på, smed Niels dybt rystet avisen direkte i kaminen uden at læse den lange smøre, som broderen havde refereret. Godt nok havde han sine mistanker angående broderens hensigter, men Birthe Nielsens konspirationsteorier gav ingen mening. Hvis skolen i Skrællinge lukkede, blev der jo brug for at køre flere børn ind til Bøvelse. Det var det, der var grunden til at ruten skulle udvides. Hun havde endda selv i avisen skældt byrådet ud for ikke at sørge for tilstrækkelig kapacitet!

Kærligheden

Oppe på sit værelse modtog Ida en sms fra Jonas. Hun greb straks mobilen og læste den. Han skrev noget om, hvor sød hun var. Og så godtede han sig over, at Kaja (den sæk) var kørt fast i sneen mellem Strutmølle og Rodløse i går. Kaja måtte være den lærer inde fra skolen i Bøvelse, som Jonas altid sagde var totalt dum. "håber ik jeg ska ha kaja t næste år," skrev Ida tilbage. Hun drømte om, at det var blevet august måned, hvor både hun og Jonas gik på Bøvelse Skole og kunne ses i alle frikvartererne. Forhåbentlig kunne de mødes i løbet af julen, selvom Mette nok ikke ville køre.

Slipper Mette mon for bekymringerne?
Er Birthes konspirationsteori rigtig?
Skal Ida også have Kaja i historie til næste sommer?
Sidder Kaja stadig i sin bil og fryser?

Læs med og find ud af, om brikkerne falder på plads, og julefreden sænker sig over Skrællinge.

Kommentarer

Ingen har endnu kommenteret dette indlæg.

Kommentér

Skal udfyldes!
Skal udfyldes! Vises ikke.




<< Nyere indlæg | Ældre indlæg >>